Pneumatiky na mokrej vozovke

Pneumatiky na mokrej vozovke

Viete, ako sa správajú pneumatiky na mokrej vozovke? Jazda v daždi môže byť náročnejšia a nebezpečnejšia ako jazda na suchej vozovke, no existuje niekoľko pravidiel, ktoré ak sa snažíte dodržať, môžu prispieť k zvýšeniu vašej bezpečnosti aj pohodlia.

Pneumatiky na mokrej vozovke

Ako jazdiť v daždi

  1. Pred jazdou v daždi nezabudnite skontrolovať svoje auto. Zistite, či sú vaše brzdy, svetlá a stierače v dobrom stave. Uistite sa, že máte dostatok paliva a náplne do stieračov.
  2. Znižte rýchlosť. Jazda v daždi vyžaduje nižšiu rýchlosť ako jazda za sucha. Odporúča sa jazdiť aspoň o 10 až 15 km/h pomalšie, ako je bežná rýchlosť, ktorú jazdíte za sucha.
  3. Udržujte si bezpečnú vzdialenosť. V daždi trvá dlhšie, kým vozidlo zastaví, preto udržujte väčšiu vzdialenosť od vozidla pred vami. Tým sa zvýši čas na reakciu a zabránite prípadnej nehode.
  4. Použite stierače a svetlá. Používajte stierače a svetlá, aby ste videli cestu a boli viditeľní pre ostatných vodičov.
  5. Kaluže a voda na ceste. V daždi sa môžu vytvoriť veľké kaluže na ceste, ktoré môžu spôsobiť aquaplaning. Ak sa dostanete na plochu pokrytú súvislou vrstvou vody, uvoľnite plyn a pomaly brzdite, aby ste získali kontrolu nad vozidlom.
  6. Vyhnite sa ostrým manévrom. V daždi by ste sa mali vyhýbať ostrým manévrom, ako sú náhle zmeny smeru alebo rýchlosti, pretože to môže spôsobiť straty kontroly nad vozidlom.
  7. Zostávajte v strede pruhu. V daždi býva cesta mokrá a klzká. Preto sa odporúča, aby ste zostali v strede pruhu, pretože tam býva najmenej vody a blata.
  8. Znížte hlučnosť rádia a odpojte telefón. V daždi by ste mali byť plne sústredení na jazdu, pretože to môže byť náročnejšie ako jazda za sucha. Znížte hlučnosť rádia a telefónu, aby ste sa mohli plne sústrediť na jazdu.

Ako sa mení priľnavosť pneumatiky k vozovke pri jazde v daždi

Pri jazde v daždi dochádza k zmenám v priľnavosti pneumatík k vozovke. Voda na ceste môže znížiť trenie medzi pneumatikami a vozovkou a spôsobiť, že pneumatiky stratia priľnavosť, čo môže viesť k stratám kontroly nad vozidlom. Tu sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú priľnavosť pneumatiky k vozovke pri jazde v daždi.

Hĺbka dezénu pneumatiky ovplyvňuje jej schopnosť odvádzať vodu z pod pneumatiky. Pri jazde v daždi s hlbokým dezénom pneumatík sa voda môže ľahšie odvádzať, čo zvyšuje priľnavosť pneumatík k vozovke.

Dbajte na kontrolu stavu pneumatík. Staré, opotrebované a poškodené pneumatiky môžu mať zníženú priľnavosť k vozovke v daždi.

Ako ovplyvňuje priľnavosťe pneumatík v daždi rýchlosť vozidla? Pri vyššej rýchlosti vozidla sa môže vytvárať väčšie množstvo vody pod pneumatikami, čo môže viesť k stratám kontroly nad vozidlom.

Vzor dezénu pneumatiky – niekedy môžu mať pneumatiky určené pre jazdu za sucha odlišný vzor dezénu od pneumatík určených pre jazdu v daždi. Pneumatiky určené pre jazdu v daždi majú širšie drážky, ktoré pomáhajú odvádzať vodu a zlepšujú priľnavosť k vozovke.

Typ vozovky – určité typy vozoviek môžu mať lepšiu priľnavosť k pneumatikám v daždi. Betónové vozovky sú hladké a majú menšie množstvo drsnosti, zatiaľ čo asfaltové vozovky sú hrubšie a majú viac drsnosti, čo im umožňuje lepšiu priľnavosť k pneumatikám.

Dlhšia brzdná dráha na mokrej vozovke

Pri jazde na mokrej vozovke môže byť brzdná dráha dlhšia ako na suchom povrchu, čo znamená, že vozidlo potrebuje viac času a dlhšiu vzdialenosť na zastavenie.

Keď je vozovka suchá, pneumatiky majú lepšiu priľnavosť. Avšak keď je vozovka mokrá, voda na nej vytvára film, ktorý redukuje trenie medzi pneumatikami a vozovkou. To znižuje schopnosť pneumatík držať sa vozovky a tým aj schopnosť vozidla zastaviť.

V neposlednom rade, daždivé podmienky zhoršujú viditeľnosť a tým sa môže znížiť reakčný čas vodiča, čo môže viesť k nesprávnemu odhadu vzdialenosti a zvýšiť brzdnú dráhu.

Prečo nie je vhodné používať tempomat na mokrej vozovke

Tempomat je užitočná funkcia, ktorá udržiava konštantnú rýchlosť vozidla, ale pri jazde v daždi nie je ideálny na použitie. Prečo nie je vhodné používať tempomat na mokrej vozovke?

Nebezpečenstvo aquaplaningu – na mokrej vozovke sa môže vytvoriť vrstva vody, ktorá môže spôsobiť, že pneumatiky stratia kontakt s vozovkou a dôjde k aquaplaningu. Ak používate tempomat, váš systém udržuje rýchlosť vozidla a pokúsi sa udržať rýchlosť aj v prípade, ak sa vaše vozidlo dostane na vodnú plochu. To môže spôsobiť stratu kontroly nad vozidlom a prípadne viesť k nehode.

Zmeny v podmienkach vozovky – na mokrej vozovke sa môžu podmienky rýchlo meniť. Napríklad, ak sa dostanete na miesto s väčším množstvom vody alebo blata, môže to ovplyvniť priľnavosť vašich pneumatík k vozovke. Ak máte zapnutý tempomat, váš systém sa bude snažiť udržiavať konštantnú rýchlosť a nemusí byť schopný prispôsobiť sa rýchlo meniacim podmienkam vozovky.

Nutnosť rýchlej reakcie – pri jazde v daždi sa môže vyskytnúť situácia, ktorá si vyžaduje rýchlu reakciu, ako je napríklad prudké zastavenie alebo zmena jazdného pruhu. Ak máte zapnutý tempomat, nemusíte mať dostatočný čas na reakciu a prispôsobenie sa situácii, čo môže viesť k nehode.

Bezpečná jazda vyžaduje, aby sme boli opatrní a jazdili obozretne. V daždi vždy znížte rýchlosť a prispôsobte svoju jazdu podmienkam na ceste.